måndag 28 mars 2011

Ett handtag

I bland klarar man sig inte själv utan måste ta hjälp. I eftermiddags var ett sådant tillfälle. En av mina grannar ställde upp och bar hyvel samt spånsug upp till garaget. Sedan flyttade vi allt virke och började hyvla det. När det handlar om längder på över fyra meter klarar man inte av och hantera det tillfredställande. Som tur var ställde grannen upp.


Grannen skymtar därinne bland skuggorna.


Herrn ifråga är även överjävlig på biljard vilket vi andra får känna av på söndagarna. Här ses han i aktion.

söndag 27 mars 2011

Mera förberedelser

Under veckan har jag förberett än mer. Bland annat var det vackert väder i tisdags så då passade jag på att vårstäda garaget.
Som vanligt visas här några före bilder.


Grannen som förövrigt inte har Facebook eller läser bloggar har fått ha sina leksaker hos mig i vinter dessa kommer han att hämta i helgen.


Jag har börjat att tillverka en arbetsbänk för att bl.a kunna hyvla borden i en human arbetsställning.
 
 
 
 
 

Sedan har jag flyttat upp byggställningen för att se om den kan rymmas så att jag kan öppna garageportarna
 

Nästa gång hoppas jag kunna berätta om att jag kommit igång med bygget.

måndag 21 mars 2011

Knäna

Dom förstärkningar som finns i för och akter kallas för knän. Dessa kunde jag tillverka innan jag flyttar upp till garaget. Jag utgick från en två tum tio planka. Översatt till svenska blir det ca 45 x 250 mm.
Här har jag lagt upp den inför utmärkning av knäna.



Jag började att lägga ut mallen så att fiberriktningen kom att ligga som nedan  visas.



Så här kommer dom sedan att sitta i ekan. Jag fick även tillverka några klämmor som gapar än mer än de tidigare.

söndag 20 mars 2011

Utrymmesproblem

Jag testade om det var praktiskt genomförbart att hyvla alla plankor nere i min verkstad. Jag fick flytta ut hyveln och spånsugen till syrummet för att kunna hantera drygt fyrameters plank. Jag hyvlade upp en planka men det blev svårt att ta sig runt hyveln.


Jag bestämde mig för att hyvlandet skulle ske uppe i garaget när det blev dags. Eftersom hyveln är tung var jag tvungen att tillverka någon form av bäranordning för att få upp den för trappen.

Här håller jag på att tillverka delarna.


Så här kommer den att fungera.

lördag 19 mars 2011

Speglarna


Speglarna bygger man av 45 mm virke som limmas ihop.Helst skall det vara tätvuxet. Limmet jag använde var PU-lim då jag planerar att fernissa ekan. Tiden får utvisa om jag skulle ha tagit tvåkomponents marinlim.
Här nedan förbereder jag limningen av bakspegeln. Om någon reagerar på bristen av sjömanstermer så är aktern på en båt bak när den befinner sig i en insjö !


Det hela fick ligga i press under ett dygn.


Att hyvla var inte att tänka på när det gäller dessa bredder så det fick bli bandslip.


Om någon undrar så tog det 45 minuter att städa verkstan efteråt.


Här grovsågar jag.


Eftersom det skall snedsågas så använde jag mig av bandsågen. Jag var tvungen att flytta ner den från bänken för att kunna hålla speglarna. Framspegeln gick bra men bakspegeln var mycket besvärlig. Om det blir en andra eka kommer jag att såga för hand med japansåg.

 

Så här blev framspegeln när den vart färdig.



Limproblem

När det var dags för att börja limma ihop virke till bak och framspegel visade det sig att mitt båtlim hade geggat ihop. Marinlim och PU-lim är dyrt så jag hoppades kunna rädda det som fanns. Jag lät flaskorna stå med korken ned i ett dygn och som tur var lyckades jag rädda innehållet på så vis.

Jag har tidigare byggt en hållare till mitt vanliga trälim för att det geggade lätt ihop sig när det började bli mycket luft i flaskan.



Jag snickrade ihop en ställning till mitt marinlim och investerade även i en flaska polyuretanlim kort kallat PU-lim.

 

fredag 18 mars 2011

Virket hämtat

Virket man behöver är inte av standarddimension utan jag fick beställa det på en såg i närheten. Där kunde jag också berätta vad jag skulle ha det till för att dom skulle förstå att det skulle vara kvistfritt och utan sprickor. Det blev som synes några plank på taket.



Tillsvidare får det ligga i uterummet.


Eggverktyg

Det kommer att bli en hel del handhyvling när jag sedan börjar bygga så därför har jag lagt en hel del tid på att slipa samt ställa in mina hyvlar.



Där borden ligger emot varandra skall en yta vara skålad. Anledningen till detta är att det blir lättare att täta där. En annan anledning är att det skall ligga ett drev där. Därför köpte jag en spånhyvel på Jula som jag sedan gjorde i ordning så den passade för arbetet.
Spånhyveln var mycket billig och av usel kvalitet. Jag började med att slipa om stålet så jag fick en passande rundning. Sedan vidtog diverse justeringar för att få den att fungera.


Till sist så provhyvlade jag och fick ett dugligt resultat.

torsdag 17 mars 2011

Stapelbädden

När man bygger en eka måste man ha en ställning som båten ligger på när man bygger. Det kanske är lite svulstigt att kalla det för en stapelbädd när det handlar om en eka så hädanefter får den heta byggställningen.
Ställningen måste ha den bottenprofil den färdiga ekan sedan skall få redan från början. Jag löste det på följande sätt.

Jag började med att snickra ihop bockarna som utgör basen för ställningen.


Det blev tre stycken med olika höjd.
















Sedan gjorde jag ett test där jag fick en uppfattning om hur mycket formen bibehölls när man limmar ihop två trästycken i en form.


När man sedan tog loss dem visade det sig att de bibehöll formen mycket bra. Jag hade kunnat prova med fler men det räckte för för mig.

Det var sedan dags för ett fullskaleförsök. Två limbestrukna plankor lades i formen och pressades ner. 


Därefter satte jag dit tvingar och låste det hela med skruvar.

Slutresultatet se ni här nedan.

En idé

Någon gång under nittiotalet lånade jag på biblioteket i min uppväxtstad en video som hette - Från bräda till färdig båt. Den visade steg för steg hur man bygger en 4 meters klinkbyggd eka. Jag gjorde en kopia på denna och ni som var med på den tiden kommer ihåg att kopior från VHS inte blev så bra. Videon glömdes bort under ett långt antal år tills jag i höstas fick tillfälle att ta fram den och titta på den. Kvalitén var som sagt inte så bra men jag blev inspirerad att börja bygga. Tyvärr så kunde jag inte vara inne i min verkstad och bygga fyra meter båt så det hela fick anstå tills nu i vår då jag kan börja i mitt garage. Lyckligtvis kunde jag redan i februari börja med förberedelser.

Till bygget bör man ha något som kan gripa tag längre in än vad en tving kan göra så jag började tillverka några sådana-

Först började jag skissa på ett papper hur stora de skulle bli.


Sedan var det dags att hyvla och kapa till bitarna.





Därefter så var det dags för det mekaniska att lösas. Bland annat var jag tvungen att få gängstången att sitta fast. Samt lösa några andra problem.




Sedan var det dags att montera .


Och här är det färdiga resultatet.
 

Nästa gång kommer jag att berätta om hur jag byggde stapelbädden.